Organisatieadvies door Living and Life
Living and Life werkt mee in communicatieprojecten uit waarbij gezondheid, ziekte, rouw en verlies van mensen centraal staan. Onze ideeën zijn net even anders. Creatief, origineel, soms een beetje gewaagd.
We hebben ervaring met het bereiken van een brede groep patiënten en professionals in de zorgsector. Vanuit betrokkenheid en het ‘zien van de mens’ krijgen de vraagstukken waaraan wij meewerken vorm.
Een greep uit de projecten waar wij aan meewerken:
Living and Life werkt mee als consultant in deze projecten op gebied van communicatie, concept, ontwerp en inhoud. Door onze manier van ‘doelgericht werken’ zoeken wij naar een passende rol bij elk vraagstuk dat ons wordt aangeboden.
Waar nodig schakelen we (in)direct met creatieven, uitvoerenden en productie bureau’s om samen tot het gewenste resultaat te komen. Ruime ervaring, maar ook een gezonde hoeveelheid nieuwsgierigheid om te komen tot dat unieke project dat voldoet aan een behoefte.
Lees meer over de achtergrond van Living and Life.
Vanuit Pfizer was er de wens om mensen met longkanker, naasten en zorgverleners bij te staan als er geen kans op genezing meer is bij longkanker. Om mensen bij te staan in dit gevorderde stadium, bij uitgezaaide longkanker, is dit boekje verschenen. Het boekje is in te zien via de website van Pfizer en hardcopy beschikbaar in oplage van 40.000 stuks in de eerste druk. Naast het boekje is een volledig communicatie concept, video testimonials, nascholing, doelgroep communicatie en samenwerkingstraject bedacht om samen met patiëntenvereniging Longkanker Nederland gepaste aandacht te vragen voor dit boekje.
In navolging van dit boekje bij longkanker is er een aangepast boekje verschenen samen met de Borstkankervereniging en zijn er aanvullende varianten in voorbereiding.
Living and Life speelde een grote rol in de concept fase en daarna totstandkoming, projectbegeleiding en uitrol van deze uitgaves.
In 2021 deed Dennis mee met Dutch Hacking Health in projectgroep ‘Meeleven in tijden van Corona’. In een hackaton wordt door een groep vrijwilligers met de Design Thinking methodiek gewerkt aan een oplossing voor een ingebracht probleem. In een week tijd werd het probleem onderzocht, aangescherpt en een oplossing bedacht.
Wij willen dat mensen die sterven aan corona ondanks de beperkingen toch zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun familie en vrienden. Een corona opname gaat gepaard met isolatie waarbij naasten bang zijn voor besmetting of zijn zelf besmet. Beschermende kleding en maskers zijn schaars, waardoor bezoek aan de isolatie afdeling in het ziekenhuis beperkt is. De zieke heeft daardoor minimaal contact met zijn naasten. Dit veroorzaakt angst en eenzaamheid. Gelukkig is er al aandacht voor dit probleem; echter is er ruimte voor een aanvullend idee. De zorgprofessionals werken keihard, maar de aandacht die ze kunnen geven zal verder onder druk komen te staan met de stijgende aantallen zieken.
In de onze hackgroep maakten we daarom een online printbaar boekje dat de naasten en patiënt helpt met praktische tips hoe ze samen in contact kunnen zijn en ook op afstand kunnen meeleven. Voor patiënten en naasten is de situatie nu zeer stresserend. Van palliatieve experts en uit de literatuur weten we dat het essentieel is om persoonlijk en warm afscheid te nemen. Er zijn manieren om dat te doen, ook rekening houdend met de huidige beperkingen. Met tips en formats voor het bijhouden van een dagboek, rituelen voor als je niet bij elkaar kan zijn, samen delen mooie herinneringen, schets van de belangrijke wensen en voorkeuren van de patiënt, zodat ook zorgverleners op de persoon gerichte zorg kunnen bieden. Via de website is het boekje te vinden. In de finale won de hackgroup de prijs voor het “Beste Human Centered Design”.
Inmiddels hebben PlaneTree en Sevagram het boekje gebruikt, is er met het RadboudUMC en UMCU samengewerkt om de toepasbaarheid te onderzoeken en is er in het MeanderMC een eigen variant gemaakt.
Wanneer een medewerker in een organisatie overlijdt, of iemand een nabije relatie verliest is er behoefte aan een plan dat helpt bij het optimaal ondersteunen van de medewerker en de leden van het team en kan onnodig leed en verzuim beperken, liefst voorkomen.
Living and Life, Dennis de Mik, heeft ruime ervaring en kennis, gestoeld op het gedachtengoed van prof. dr. Manu Keirse. Klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat.
In de zakelijke context kan er behoefte zijn om te werken aan een themagericht HR-beleid, training, team begeleiding, individuele begeleiding of verder maatwerk. Living and Life werkt samen met andere partners in deze begeleiding.
Wanneer kanker een medewerker treft, heeft dit een enorme impact. In de eerste plaats op de medewerker zelf, maar ook op collega’s en leidinggevenden. Goed voorbereid zijn helpt bij het optimaal ondersteunen van medewerker en de leden van het team en kan onnodig leed en verzuim beperken, liefst voorkomen. Het certificaat Caring Company helpt daarbij. Binnen Pfizer Nederland werkte Dennis, van Living and Life, mee aan de voorbereidingen die leidden tot het succesvol auditeren en daarna het certificaat. De activiteiten bedroegen stakeholder management, interne communicatie, realisatie van beleidsstukken, training, workshops en focus groepen in het project management.
Lees meer op de site van Care in Company of in het artikel op Pfizer.nl.
Living and Life ontwierp, met communicatiebureau Volle Maan uit Amsterdam, op basis van directe feedback van patiënten en zorgverleners een programma over intimiteit en sexualiteit bij (borst)kanker. In dit programma staat een toolbox centraal die door een ziekenhuis team gebruikt wordt voor 3 interne workshops voor blijvend inzicht en veranderd gedrag op de werkvloer over dit onderwerp.
De toolbox is getoetst in twee ziekenhuizen en verfijnd op basis van de ervaringen en is heel enthousiast. Hun verhalen vind je in een mini-magazine. Ook is het onderwerp breder op de kaart gezet door onder meer NFK en KWF, hetgeen de noodzaak onderstreept. We zijn ervan overtuigd dat met de Roze Olifant een bijdrage wordt geleverd aan verbetering van de (na-)zorg voor borstkankerpatiënten als het gaat om intimiteit en seksualiteit.
Seksualiteit is nu vaak ‘de olifant in de kamer’: het probleem is overduidelijk aanwezig en je weet dat je het met elkaar als zorgteam, ergens in het zorgpad, bespreekbaar zou moeten maken. Met de Roze Olifant krijg je concrete handvatten om dit daadwerkelijk te doen. De toolbox is een niet te missen roze doos. Hierin vind je allereerst een werkmap met achtergronden over veranderende seksualiteit bij borstkanker. Daarnaast is er voor elk teamlid een persoonlijk werkboekje met tips en achtergronden en ruimte om je best practices bij te houden. Verder bevat de toolbox een set kaarten met conversatiestarters.
Werkwijze bij consultancy projecten
Binnen de projecten van Living and Life is er een rode draad aanwezig vanuit het project management. Agile, SCRUM, sprint etc. zijn desgewenst toe te voegen elementen. Maar al met al gaat het om luisteren, samenvatten, doelen stellen en evalueren. In grote lijnen komt dat neer op de volgende fases:
Persoonlijk contact
Menselijke maat & Samenwerken
Doelstellingen verhelderen
Eerste brainstorm voor ideeën en richting
Uitwerken, doelstellingen afspreken
Offerte & Planning
Aanscherping
Akkoord
Duidelijke kaders
Verwachtingen
Werkvorm
Start
Inhoud
Leren & Bijsturen
Testen
Vormgeven
Opleveren
Evaluatie criteria toetsen
Meten & bijsturen
Genieten!
“Kennismaken & Project scoping” gaat op basis van beschikbaarheid en zonder kosten, vanaf de briefing zal Living and Life uren in rekening brengen, op basis van gemaakte afspraken.