Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij Xenia in Leiden. Een kleinschalige zorginstelling voor jongeren met een intensieve zorgbehoefte. Bij Xenia wordt voor een klein aantal gasten de zorg professionals en vrijwilligers gedragen, maar vooral samen geleefd, zoals dat maar gaat. De leeftijd van de gasten is zo ongeveer tussen de 16 en 45 jaar. Net te oud voor de kinderafdeling dus; en midden in het leven.

De vrijwilligers werken mee in de zorg, het reilen en zeilen van het huishouden en het koken. Uitgangspunt is geen betutteling, maar evenwaardig met elkaar een tijdje samen optrekken. Dat wil dus zeggen dat men elkaar met respect benadert. Open en eerlijk contact, ook over moeilijke onderwerpen; als daar met elkaar ruimte voor is.

Xenia betekent gastvrij, in het Grieks. Daar zorgen we met elkaar voor. Meer over Xenia kun je lezen op de site van het hospice. De ondertitel die we vaak gebruiken is Het huis met een hart. 

Terminale zorg

Een van de typen zorg die wordt geboden is terminale zorg. Dat is de zorg aan het einde van het leven, waarbij het overlijden binnen afzienbare tijd zal plaatsvinden. Xenia is dus ook een hospice. Dat is een bijzondere fase voor zowel de gast als zijn of haar omgeving.

Als vrijwilliger in het hospice maak je mooie dingen mee. Een van de ervaringen die ik niet zal vergeten is van een gezin dat bij ons verbleef omdat hun dochter zou komen te overlijden ten gevolge van kanker. Mijn gezin en ik waren net terug van een wereldreis en vrijwilligerswerk in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Wat bleek, de gast had gestudeerd in een van de steden die wij bezocht hadden! Het leidde tot een bijzondere ontmoeting. Lees hier het hele verhaal.

De ervaringen in het hospice, de ontmoetingen, gesprekken en soms ook zwarte humor maken het werken er heel verfrissend. Regelmatig hoor ik vanuit mijn omgeving dat het ‘best wel zwaar’, ‘niet te doen’ en ‘macaber’ zelfs is. Maar ik zou het eerder omschrijven als verfrissend, oprecht, puur en onvoorwaardelijk. Dat laatste komt vooral tot uiting als een gast zich berust in het moment. En daarmee ontstaat grote vrijheid om in verbinding te treden met de omgeving. Loslaten van het leven en ook het overleven van de rouw van naasten is iets wat vanuit deze berusting ruimte krijgt. In Xenia kan er ontzettend veel; denk aan eten waar je zin in hebt, doen wat kan en goed voelt. Niks moet en alles mag. Het is bijzonder om daar bij en soms onderdeel van, te mogen zijn.

Intensieve zorg

Naast de terminale zorg, heeft Xenia ook andere soorten zorg in haar aanbod. Dit betreft bijvoorbeeld:

* Overbruggingszorg, tussen een operatie en thuis,

* Logeerzorg, om er even uit te zijn,

* Respijtzorg, om bijv mantelzorgers even op adem te laten komen

Door het kleinschalige karakter van het huis, komen de verschillende gasten en hun naasten met elkaar in aanraking. Dat leidt tot mooie momenten. Ook de medewerkers en vrijwilligers bewegen daar doorheen. Op basis van behoeften en ervaring ontstaan er mooie dingen, als dat toepasselijk is.

Living and Life begeleidt mensen die met ziekte, overlijden, rouw en/of andere levensgebeurtenissen te maken hebben. Vooral als zij met deze, soms heftige, gevoelens om willen leren gaan. De opgedane ervaringen vanuit Xenia dragen bij aan begrip van situaties, gelijkende ervaringen en soms oplossingen. Ook heeft mijn ervaring vanuit de zorg, in het bijzonder, de ziekenhuiszorg bij kanker, bijgedragen aan het vormen van ervaring in de begeleiding van zieke mensen en hun omgeving.

Neem een kijkje bij Xenia

Living and Life kan informeel vertellen over de zorg in een hospice, en ook de verschillen in de zorg voor jong volwassenen. Op basis van het verzoek kunnen we een passende oplossing zoeken.

Werknemers, werkgevers, zelfstandigen iedereen kan ziek worden. Dan verandert opeens de arbeidsrelatie en omstandigheid, maar ook de onderlinge omgang.  Er is daarom een groeiende behoefte aan kennis en begeleiding rondom dit onderwerp. Living and Life heeft ervaring met deze situaties en kan vanuit kennis en ervaring ondersteunen. Ook bij chronische of ernstige ziekte of bij een naderend overlijden.

Helaas krijgen steeds meer mensen in hun werkzame leven te maken met kanker. Er is daarom een groeiende behoefte aan kennis en begeleiding rondom dit onderwerp.  Op basis van eerdere projecten op dit gebied, kan onze ervaring die ingezet kan worden. Ook is er toegang tot (achtergrond)informatie en kennis. Het Kenniscentrum werk en kanker is daarbij  en belangrijk contact en inspiratiebron.

Begeleiden bij het stervensproces, rouw of verlies kan helpen om los te laten en voor naasten om het leven weer op te pakken. Meer informatie op deze pagina.

De tariefstelling voor  de diensten hangen af van de situatie en inschatting van de uren. In onderlinge afstemming wordt de meest passende oplossing gezocht.